Google Pixel 8a review: heerlijk toestel met weinig bestaansrecht (2024)

De nieuwste smartphone van Google heeft een prijskaartje van 549 euro en positioneert zich daarmee aan de bovenkant van het middensegment. Is dat een slimme keuze? Je leest het in de Google Pixel 8a review.

Lees verder na de advertentie.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Dit is de review van de Google Pixel 8a

De Google Pixel 8a is begin mei gepresenteerd en dat betekent dat we ‘m al een hele tijd op zak hebben. Tijd dus voor de review! Het toestel is iets in prijs gestegen ten opzichte van de Pixel 7a. Voor 549 euro koop je het instapmodel met 128GB opslag, voor 609 euro is dat de versie met 256GB geheugen.

Daarmee kruipt de prijs richting die van high-end smartphones en op papier deelt de 8a heel veel met de Pixel 8 en 8 Pro, van respectievelijk 799 en 1099 euro. Inmiddels zijn deze telefoons echter veel goedkoper. Zo is de Pixel 8 nog maar een paar tientjes duurder dan de 8a.

Kun je beter wachten op een prijsdaling, of is de 8a nu al de volle pond waard? In deze review beantwoorden we die prangende vraag.

Het reviewmodel van de Pixel 8a is ter beschikking gesteld door Google.

Google Pixel 8a review

1 . Design 2 . Display 3 . Hardware 4 . Camera’s
5 . Software 6 . Accu(duur) 7 . Conclusie 8 . Kopen

Design: kleurrijk, rond en een beetje ouderwets

Het oog wil ook wat en dat zijn we volledig met Google eens. Gelukkig stuurde de zoekgigant ons het felblauwe model van de Pixel 8a op. De smartphone is tevens te koop in het groen en als je minder van de kleurtjes bent, kies je voor zwart of wit.

Er is gekozen voor een matte afwerking voor zowel de achterkant, zijkanten en camerabalk – en dat oogt mooi. Stiekem vinden we het de mooiste Pixel uit de 8-serie. De bekende camerabalk bevat twee camera’s en de flitser. Hij loopt over in het frame en dat ziet er goed uit. Opvallend is dat het toestel grotere rondingen heeft dan zijn voorgangers en dat maakt ‘m speelser.

De rechterkant biedt plek aan de aan/uit-knop en volumetoetsen en aan de linkerzijde vind je het simkaartslot. Daarin kun je een fysieke simkaart kwijt en esim-ondersteuning is aanwezig. Aan de onderkant zitten de speakers en usb-c-aansluiting. Het toestel is met 188 gram niet erg licht, maar ligt wel fijn in de hand. Bedienen met één hand is mogelijk dankzij het relatief kleine scherm van 6,1 inch.

Opvallend zijn de immense schermranden, waarbij de kin ook nog een stukje dikker is. Dat kan anno 2024 eigenlijk niet meer, zeker bij een smartphone van 549 euro.

Scherm: klein, fel en vloeiender

Zoals gezegd is het scherm 6,1 inch groot, net als bij de Pixel 7a. Daarmee is het amoled-display slechts een fractie kleiner dan dat van de Pixel 8. De resolutie bedraagt 2400 bij 1080 pixels en de maximale helderheid bedraagt 2000 nits. Deze combinatie zorgt ervoor dat het scherm in alle omstandigheden prima is af te lezen.

Fijn is dat de ververssnelheid een stap vooruit heeft gemaakt. In plaats van 90 keer per seconde worden de pixels 120 keer per seconde ververst. Dat betekent dat alles vloeiender aanvoelt. Maar, omdat de Pixel 8 ook een 120Hz-scherm heeft, zijn er hier wel erg weinig verschillen.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Net zo snel als duurdere broers

Het valt niet direct op, maar de Pixel 8a deelt nog een belangrijk kenmerk met de Pixel 8 en 8 Pro. Onder de motorkap zit namelijk dezelfde Tensor G3-chip. Dat betekent dat je gebruikmaakt van dezelfde krachtbron.

Het is niet de allersnelste chip op de markt, maar tijdens onze testperiode hebben we geen haperingen gezien of ons gestoord aan de snelheid. Er is 8GB RAM aanwezig en je hebt keuze uit versies met 128GB of 256GB interne opslag. Laatstgenoemde is nieuw bij de Pixel a-telefoons.

De achterkant is gemaakt van plastic, maar valt niet negatief op en voelt goed en robuust aan. De Pixel 8a heeft een IP67-certificering, waardoor het toestel bestand is tegen stof en water. Aan de voorkant ligt een laagje Gorilla Glass 3 over het display om te beschermen tegen krasjes.

Onder het scherm vinden we de optische vingerafdrukscanner, die prima en snel werkt. De stereospeakers klinken prima bij normaal gebruik, maar op hogere volumes hebben ze het moeilijker.

Camera’s: veel van hetzelfde

Ben je gecharmeerd van de Pixel 7a door de uitstekende camera’s? Dan hebben we goed nieuws, want de Pixel 8a heeft precies dezelfde lenzen. Geen updates op hardwaregebied dus, maar Google zegt wel gesleuteld te hebben aan de software en algoritmes, waardoor je er toch betere kiekjes mee schiet.

De hoofdcamera heeft een resolutie van 64 megapixel, maar er wordt gebruikgemaakt van pixel binning. Vier pixels worden daarbij gecombineerd tot een enkele, waardoor het toestel foto’s aflevert van 16 megapixel.

Zoals we gewend zijn van Google zien plaatjes er prima uit. Kleuren worden goed vastgelegd, er is veel detail en hdr-foto’s tonen duidelijk schaduwen en lichte partijen en de verschillen daartussen.

Je kunt aan de slag met een portretfunctie en dat werkt goed. In onderstaande galerij zie je enkele voorbeelden. De achtergrond wordt daarbij vervaagd, waardoor het onderwerp er uitspringt. Wil je dat nog meer accentueren, dan kun je het effect nog wat sterker toepassen ná het maken van een foto met behulp van software.

De groothoeklens gebruik je voor foto’s in een wijdere hoek. De resolutie van de plaatjes bedraagt 13 megapixel en foto’s zien er goed uit. Kleuren worden hetzelfde vastgelegd als bij de primaire camera en aan de randen zien we weinig tot geen vervorming.

Andere opties waarmee je aan de slag kan, zijn een nachtmodus, topshot of bijvoorbeeld het maken van panoramafoto’s. Een macromodus, om foto’s van dichtbij te maken, ontbreekt helaas. Je kunt alleen digitaal zoomen, omdat er geen fysieke telelens aanwezig is.

Dat gaat tot maximaal acht keer, maar zorgt wel voor een licht aquareleffect. In onderstaand voorbeeld zie je een foto gemaakt met de groothoeklens, normale lens, met twee keer zoom en uiteindelijk acht maal ingezoomd.

Google Pixel-tips: zo transformeer je jouw foto’s met AI

Lees verder

Interesse in kunstmatige intelligentie in combinatie met gemaakte foto’s of video’s? De Pixel 8a is dan een prima keuze, want je kunt onder andere objecten verwijderen met de Magische Gum of vervelende geluiden weghalen bij een filmpje. Meer over dat onderwerp lees je in Google Pixel-tips: zo transformeer je jouw foto’s met AI.

Beste updatebeleid in deze prijsklasse

Groot nieuws tijdens de aankondiging van de Pixel 8a was dat het updatebeleid gelijk is aan dat van de Pixel 8 (Pro). Dat betekent dat je maar liefst zeven jaar Android-updates krijgt, maar ook beveiligingspatches en Feature Drops. Laatstgenoemden brengen handige nieuwe functies met zich mee.

Naast Google biedt ook Samsung dit goede updatebeleid, maar dat is alleen voor de allerduurste toestellen. Voor de vanafprijs van 549 euro vind je op één toestel na geen beter updatebeleid en dat is iets wat Google zeker siert.

Nog fijner is dat de software ‘kaal’ is, en dus geen onnodige toevoegingen kent zoals we vaak zien bij andere fabrikanten. Android op de Pixel 8a is precies hoe de zoekgigant het voor ogen heeft.

Prima accuduur, laden gaat te traag

De batterij van de Pixel 8a is maar een fractie groter dan dat van zijn voorganger. Dankzij de vernieuwde processor belooft Google echter dat de accuduur er 15 procent op vooruit is gegaan. We hebben de telefoons niet direct naast elkaar gelegd, maar over de accuduur van de Pixel 8a zijn we zeker tevreden.

Wij gebruikten de smartphone in de 120Hz-modus en met een schermhelderheid van zo’n 50 tot 65 procent. Aan het einde van de dag hadden we vaak nog zo’n 30 tot 35 procent batterij over. Dat is met veel gebruik van chat-apps, af en toe een belletje, flink scrollen op social media en browsen in Chrome.

De oplaadsnelheid is hetzelfde gebleven en dat betekent dat je via een kabeltje oplaadt met 18 watt en draadloos met 7,5 watt. Bij de Pixel 7a waren we daar al niet over te spreken, maar nu valt het helemaal tegen. Een volledige oplaadbeurt duurt zo’n twee uur en dat is anno 2024 veel te lang.

Conclusie Google Pixel 8a review

Begrijp ons niet verkeerd: de Google Pixel 8a is een heel fijne smartphone, maar naast de iets duurdere Pixel 8 of flink goedkopere 7a valt ‘ie niet genoeg op. Veel specificaties zijn nagenoeg hetzelfde en de adviesprijs van 549 euro is simpelweg te hoog.

De 8a wordt pas interessanter als ‘ie flink in prijs gedaald is. Als je een paar maanden wacht haal je een telefoon in huis met een fris design (maar ouderwetse schermranden), prima hardware, een goede accuduur, geweldig updatebeleid en een set veelzijdige camera’s. Maar, op dit moment zijn er maar weinig redenen om meteen voor de Pixel 8a te kiezen.

Google Pixel 8a kopen

Je koopt de Pixel 8a in het blauw, groen, wit of zwart en je hebt keuze uit twee geheugenvarianten. Het model met 128GB opslag heeft een adviesprijs van 549 euro. De 256GB-variant gaat over de (digitale) toonbank voor 609 euro.

Natuurlijk kun je kiezen voor een los toestel, maar de Google Pixel 8a combineren met een abonnement is natuurlijk ook mogelijk. De beste prijzen vind je in onderstaande prijsvergelijker.

Reviews op Android Planet
Op Android Planet testen we het hele jaar door de nieuwste smartphones, van budgettoestellen tot telefoons die 1000 euro (of zelfs meer) kosten. Dit doen we met een team van redacteurs dat al jaren in de ‘smartphonewereld’ actief is en al heel wat telefoons voorbij hebben zien komen – én dus hebben getest. We beschikken over de nodige ervaring.

De reviews stellen we – net als alle andere content op de website – met veel tijd, zorg en aandacht samen. Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone kan verwachten en wat de belangrijkste plus- en minpunten zijn.

In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is. De smartphones die we testen gebruiken we minimaal een week als daily driver. Hierdoor weten we precies hoe de nieuwste telefoons in de praktijk bevallen.

Google Pixel 8a review: heerlijk toestel met weinig bestaansrecht (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 6059

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.