Google Pixel 8a officieel: sneller, kleurrijker en iets duurder (2024)

De Google Pixel 8a is onthuld en kost enkele tientjes meer dan zijn voorganger. Ook opvallend: het toestel lijkt qua specs heel veel op de Pixel 8 en zelfs 8 Pro.

Lees verder na de advertentie.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Google Pixel 8a officieel: verkrijgbaar vanaf 549 euro

Niet tijdens Google I/O 2024 zoals verwacht, maar een weekje eerder heeft Google de Pixel 8a gepresenteerd. De prijs van het toestel is vier tientjes hoger dan die van de Google Pixel 7a. Dat betekent dat ‘ie te koop is vanaf 549 euro. Voor dat geld krijg je de versie met 128GB aan opslagruimte. Voor het eerst in de A-serie is er ook een 256GB-variant, die over de toonbank gaat voor 609 euro. De release vindt plaats op 14 mei.

Keuze heb je uit vier kleuren, waarbij de groene en blauwe versie een stuk feller zijn dan bij eerdere Pixel-telefoons. Wil je een meer ingetogen kleur? Kies dan voor het zwarte of witte toestel. De Pixel 8a heeft een ronder design dan de Pixel 7a. De bekende camerabalk op de achterzijde is weer aanwezig en bevat twee lenzen, waarover later meer.

Beste processor van Google en soepeler scherm

De Google Pixel 8a heeft dezelfde processor aan boord als de duurdere Pixel 8 en Pixel 8 Pro. Het gaat om de Tensor G3, die een stuk krachtiger is en ook overweg kan met kunstmatige intelligentie. Dat wordt onder andere gebruikt bij de camera met functies als de ‘magische gum’ voor foto’s. Daarmee verwijder je mensen of objecten zonder dat je het ziet. Met audiogum haal je achtergrondgeluiden weg bij een gemaakt filmpje.

Ook Circle to Search is aanwezig, waarmee je snel informatie opzoekt over wat er op je scherm te zien is. Hoewel de accucapaciteit hetzelfde is als bij de Pixel 7a, zegt Google dat je tot 15 procent langer kunt doen op een acculading. Dat komt omdat de Tensor G3-chip een stukje energiezuiniger is. Opladen gaat nog steeds met een schamele 18 watt en draadloos opladen is opnieuw van de partij.

Het display van de Pixel 8a is een fractie kleiner dan dat van de Pixel 8: 6,1 inch. Het gaat om een amoled-scherm met een resolutie van 2400 bij 1080 pixels, maximale helderheid van 2000 nits en 120Hz-ververssnelheid. Dat is een fijne verbetering ten opzichte van de Pixel 7a, waarbij pixels nog 90 keer per seconde werden ververst.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Bekend stel camera’s

De Pixel 8a beschikt in totaal over drie camera’s. Aan de voorzijde is weer een 13 megapixel-frontcamera te vinden die je gebruikt voor selfies en videogesprekken. Ook gezichtsherkenning is aanwezig, om je toestel zo te ontgrendelen.

De camera’s aan de achterkant hebben dezelfde hardware als de 7a, maar foto’s moeten toch mooier zijn. Dat komt door optimalisaties in de software in combinatie met de Tensor G3-processor. Het gaat om een hoofdcamera van 64 megapixel met optische beeldstabilisatie. Foto’s in een wijdere hoek maak je met de 13 megapixel-groothoeklens.

Een koptelefoonaansluiting is niet aanwezig, maar wel een stel stereospeakers. Tevens is de 8a stof- en waterdicht en heeft ‘ie een vingerafdrukscanner onder het scherm.

7 jaar lang updates

De Pixel 8a draait uit de doos op Android 14 en krijgt net als bij de Pixel 8 (Pro) jarenlang updates. Zo mag je zeven Android-upgrades verwachten, zeven jaar lang beveiligingspatches en ook Feature Drops die nieuwe functies naar het toestel brengen. Daarmee is de smartphone de meest betaalbare met zo’n lang updatebeleid.

De Pixel 8a koop je via Google zelf, Belsimpel, Odido of Ben . Deze partijen waren al officieel verkooppunt van de Pixel-smartphones. Vanaf deze lancering kun je echter ook terecht bij MediaMarkt, Vodafone, KPN en Simyo. De Pixel 8a met 128GB kost 549 euro, het model met 256GB heeft een adviesprijs van 609 euro. De reguliere Pixel 8 is inmiddels in prijs gedaald en haal je in huis vanaf € 489,-, de Pixel 7a kost inmiddels nog € 375,-.

Op de hoogte blijven van het laatste Google-nieuws? Download degratis Android Planet-appof schrijf je in vooronze nieuwsbrief. Volg ons natuurlijk ook op social media: Instagram,Twitter,Google NieuwsofFacebook.

Lees het laatste nieuws over Google:

  • Deze nieuwe Android-functies maken je telefoon en smartwatch slimmer (31 mei)
  • Fitbit Ace LTE is een smartwatch, huisdier en walkie talkie voor kids (30 mei)
  • ‘Vind mijn apparaat’ nu ook beschikbaar voor offline devices (26 mei)
  • Google rolt ‘Magic Editor’ uit naar Pixel 6 en 7-serie (22 mei)
  • Afstandsbediening kwijt? Google TV helpt je straks met zoeken (22 mei)

Dit maandthema wordt gesponsord doorVodafone. Vodafone heeft geen invloed op de inhoud van de artikelen die we publiceren.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Google Pixel 8a officieel: sneller, kleurrijker en iets duurder (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 6057

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.