Rode neus – 8 oorzaken van een rode neus + oplossing - Gezondr.nl (2024)

Iedereen heeft weleens last van een rode neus. Als je echter continu ‘Rudolph the Red-nosed Reindeer’ wordt genoemd, dan ga je waarschijnlijk toch eens op zoek naar een oplossing.

Hieronder daarom een overzicht van de 9 meest voorkomende oorzaken van een rode neus. Je leest in dit artikel bovendien meer over mogelijke oplossingen voor een rode neus.

1. Rode neus door alcohol

Alcohol kan een tijdelijke rode neus veroorzaken omdat het de oppervlakkige bloedvaatjes in de neus verwijdt, waardoor er meer bloed doorheen kan stromen. De vaatjes in je neus zijn extra gevoelig voor alcohol omdat de neushuid zo dicht op het kraakbeen ligt. Als je continu alcohol drinkt, blijft je neus rood (whiskyneus of drankneus).

Alcohol kan er tevens voor zorgen dat de vaatjes in je neus springen, waardoor zogenaamde “spinnetjes” (couperose) ontstaan. Bij fervente alcoholisten kunnen de rode spinnetjes op den duur aaneengroeien tot een aaneengesloten patroon. Couperose hoeft overigens niets met alcoholgebruik te maken te hebben.

2. Acne veroorzaakt rode neus

Jeugdpuistjes op de neus (acne vulgaris) kunnen een rode neus veroorzaken. Ook mee-eters, infiltraten, post-inflammatoire erytheem en acne-littekens kunnen bijdragen aan een rode neus. Hoe heviger je acne, des te roder je neus. Als er veel talg in de grotere poriën van je neusvleugels zit, kleurt de zijkant van je neus rood. Vaak zitten er dan zwarte spikkeltjes/comedonen op je neusvleugels. Verstopte poriën op de neusvleugels zorgen vaak voor vette, glimmende, rode neusvleugels. (bron)

3. Rode neus vanwege rosacea

Rosacea is een ontsierende rode huidaandoening die erg kan lijken op acne. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus; rosacea betekent dan ook letterlijk ‘rood als een roos’. Vooral huidallergieën en corticosteroïden (bijnierschorshormonen) kunnen rosacea in de hand werken. Een rode neus door rosacea treedt extra vaak op in de winter. Vaak is sprake van een typische rode blos en uitgezette bloedvaatjes (couperose).

4. Couperose kan je neus rood kleuren

Couperose is een ontstekingsreactie van de huid waarvan men niet precies weet hoe die ontstaat. Couperose ziet eruit als een netwerk van zichtbare rode vaatjes aan het huidoppervlak, meestal op de wangen en/of neus. Vaak wordt couperose voorafgegaan door rosacea, maar dat hoeft niet.

5. Rode neus door allergie

Een allergische reactie op make-up, reinigingsproducten, verzorgingsproducten en geurtjes kan een rode neus veroorzaken. Hetzelfde geldt voor hooikoorts (pollenallergie). Bij een allergische reactie kunnen de adertjes in de neus zelfs springen, waardoor extra roodheid ontstaat.

6. Rode neus & hormonen

Hormonen spelen bijna altijd een rol bij een rode neus. Een rode neus ontstaat dan ook vaak in geval van:

  • Puberteit
  • Ongesteldheid & PMS (premenstrueel syndroom)
  • Zwangerschap & ongesteldheid
  • Anticonceptiepil & hormonale medicijnen
  • Menopauze

7. Schraalheid = rode neus

Een schrale neus kan ontstaan door kou (vooral in de winter) en doordat je je neus heel vaak snuit. Je neus voelt vaak extra schraal aan en wordt extra rood bij verkoudheid, griep, astma en eczeem. Een klein beetje vaseline kan een schrale, rode neus helpen tegengaan.

8. Kou kan een rode neus veroorzaken

Bij kou wordt de roodheid van je neus bijna altijd erger, ongeacht de oorzaak (medicijnen, schraalheid, hormonen, acne, etc.). Je kunt je neus tegen de kou beschermen met een piepklein beetje vaseline of uierzalf.

Rode neus verhelpen dankzij groene make-up

Wil jij worden verlost van je rode neus, overweeg dan een groen camouflageproduct, want groen neutraliseert rood. Enkele voorbeelden van groene make-up en aanverwante cosmeticaproducten en reinigingsproducten tegen een rode neus zijn:

  • id BareMinerals
  • M·A·C Cosmetics: Select Cover-up “Green Corrector”
  • Dr. van der Hoog: Couperose Poeder (groen poeder)
  • Couperose crème (Etos, DA, Kruidvat e.a.)
  • Vloeibaar groen spulletje (Hema, Kruidvat, DA e.a.) om rode plekjes mee aan te stippen
  • Clinique: groene Clearing Concealer
  • Summer Look producten (Nivea e.a.)
  • Rosaliac van La Roche-Posay
  • Groene coverstick (NYC, Essence, Catrice e.a.)
  • Groene foundation (Hema, Lancome e.a.)
  • ‘Pore Minimize’ lijn van Clinique om je poriën te verkleinen
  • Neusstrips” (Nivea, Kruidvat e.a.) om de poriën van je neus te reinigen.
  • Tea Tree Oil Nose Pore Mask (Body shop)
  • Eucerin anti-redness crèmes om te kalmeren en camoufleren
  • Comedonendrukker of comedonenlepeltje om mee-eters op je neus te verwijderen
  • Bij ontstekingen een antibiotica crème of vitamine A-zuur
  • Slakkenslijm crème

Gebruik bovendien uitsluitend pH-neutrale, niet al te vette crèmes en reinigingsmiddelen. Zichtbare rode adertjes kunnen evt. worden verwijderd d.m.v. laserbehandeling.

Tot slot

Als je de oorzaak van je rode neus niet kunt achterhalen, dan kan het raadzaam zijn om een afspraak te maken met je huisarts. Hij/zij kan je wellicht verder adviseren of behandelen.

Heb je iets aan bovenstaande informatie over een rode neus gehad? Laat dan hieronder een reactie achter!

Rode neus – 8 oorzaken van een rode neus + oplossing - Gezondr.nl (2024)

FAQs

Hoe kom je af van een rode neus? ›

Doet je neus zelfs pijn, door de irritatie van de huid, dan kan het helpen om een warme washand op de neus te leggen. Voorkom verdere uitdroging door de neus daarna in te smeren met een vette zalf. Smeer de huid rondom je neus een paar maal per dag in zo lang je last blijft houden van een rode, schrale, ruwe neus.

Wat te doen tegen rode wangen en neus? ›

Een rode huid kenmerkt zich door roodheid op wangen, neus, voorhoofd of kin. Blijvende roodheid kan ook een symptoom zijn van een huidprobleem zoals couperose en rosacea. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar tegen roodheid, waaronder licht- en laserbehandelingen en oppervlakkige peelings.

Waarom krijgen mannen een rode neus? ›

Wat is een aardbeineus? Een aardbeineus komt voornamelijk voor bij oudere mannen en is een zwelling van de huid op de neus met verwijde bloedvaten en poriën. Het is een variant van rosacea, hierbij heeft u huidproblemen in het gezicht en ervaart u klachten zoals bultjes, roodheid en puisten.

Wat betekent het als je neus rood is? ›

Rhinophyma Rhinophyma. Rhinophyma is een vorm van rosacea of couperose met soms uitgebreide vervorming van de neus. Het ontstaat door de groei van bindweefsel en talgklieren in de huid. De huid wordt daardoor dikker en hobbelig.

Hoe camoufleer je rode neus? ›

Groen neutraliseert rood, dus een groene corrector is perfect om roodheid te verminderen. Deze biologische corrector is voedend en heel lichtgewicht. Het voelt aan als een tweede huid en geeft toch de corrigerende dekking, die je nodig hebt. Aanbrengen waar nodig en met je vingertop blenden (vervagen).

Welk fruit niet eten bij rosacea? ›

Met name tomaten, spinazie, avocado, mango, kiwi, aardbeien en kruiden als kaneel en koriander zijn beruchte histaminebronnen*. Die o zo gezonde smoothie van spinazie, avocado en mango mag dan vol antioxidanten zitten, maar met een beetje pech zullen ook je huidproblemen erdoor verergeren.

Waarom heb ik 1 rode wang? ›

Naast rode wangen door hoge bloeddruk, medicatie, veroudering of allergieën - kunnen ook externe factoren een oorzaak zijn. Bijvoorbeeld door temperatuurverschillen. Dit komt doordat de bloedvaten in je gezicht bij kou samenknijpen waardoor er stuwing ontstaat.

Wat doen tegen rosacea neus? ›

Behandeling van rosacea
  1. Smeer 2 keer per dag metronidazol crème of gel of azelaïnezuur crème op uw gezicht. Deze crèmes werken meestal goed. ...
  2. Een andere crème is ivermectine. Deze crème smeert u 1 keer per dag op uw gezicht. ...
  3. Als de ene crème niet goed genoeg helpt, kunt u de andere proberen.
Jul 5, 2022

Welke crème tegen rode wangen? ›

Heb je geen couperose of rosacea, maar toch (af en toe) rode wangen? Dan is het raadzaam om een crème met niacinamide te smeren. Onderzoek heeft aangetoond dat een crème met niacinamide werkt tegen zowel pigmentvlekken, rimpels als rode wangen. Niacinamide is daarom te vinden in meerdere Biodermal producten.

Wat zegt een rode neus? ›

Mensen met een rode neus worden vaak aangezien als alcoholist. Men spreekt ook wel van “drank-neus” of “whisky nose” wat begrijpelijkerwijs niet door de patiënt wordt gewaardeerd. Ze schamen zich vaak over hun uiterlijk. – Vaatverwijdende middelen kunnen een bestaande rosacea doen verergeren.

Hoe herken je huidkanker op je neus? ›

Huidkanker herken je aan een plekje of knobbeltje op de huid van je neus dat niet meer verdwijnt en snel of langzaam blijft groeien.

Hoe kom je van een rood gezicht af? ›

Zo verminder je roodheid in het gezicht
  1. Gebruik kalmerende producten, zoals een gezichtsmasker, om de roodheid te verminderen.
  2. Probeer het gezicht zo min mogelijk met je handen aan te raken.
  3. Leef zo gezond mogelijk. ...
  4. Douche niet te heet.
  5. Scrub de huid niet te vaak.

Waarom heb ik altijd een rode neus? ›

Rode vlekken in het gezicht, roodheid in het gelaat, een rode neus. Als je er met regelmaat last van hebt, denk je al snel: heb ik rosacea? Dat huid rood kleurt na inspanning, is normaal. Maar als je vaak last hebt van roodheid in je gezicht, zelfs wanneer je geen inspanning doet, dan kan het zijn dat je rosacea hebt.

Waarom verandert je neus als je ouder wordt? ›

Naarmate u ouder wordt, verandert er veel in uw lichaam. De neushuid wordt dunner, waardoor de neusstructuur verzwakt en steun verloren gaat. Deze veranderingen hebben tot gevolg dat uw neuspunt afzakt, waardoor de neus langer lijkt.

Kun je vaseline in je neus smeren? ›

Als uw neus een zeer droge binnenkant heeft al dan niet met korstvorming, kunt u gebruik maken van vaseline. Breng dit voorzichtig aan aan de binnenzijde van de neus. Als u zuurstof gebruikt mag u geen vaseline gebruiken.

Hoe kan je een rechte neus krijgen? ›

Door de neusbrug te verhogen wordt de bobbel verwijderd en ontstaat er een rechte neus. Er kan een neuscorrectie worden uitgevoerd om de neusvleugels te verkleinen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij mensen met brede neusvleugels. Dit kan zorgen voor een ongewenste uitstraling.

Hoe ziet huidkanker op je neus er uit? ›

Hoe ziet huidkanker op je neus eruit? Huidkanker herken je aan een plekje of knobbeltje op de huid van je neus dat niet meer verdwijnt en snel of langzaam blijft groeien. Het kan er ook uitzien als een klein stipje of een puistje. Als je het plekje aanraakt, kan het pijn doen, maar dat hoeft niet.

Wat is de oorzaak van een paarse neus? ›

Paarse neus

Er zijn 2 aandoeningen die dit kunnen veroorzaken, couperose en rosacea. Couperose komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en hoeft niks met alcoholgebruik te maken te hebben. Het kan wel met alcoholgebruik te maken hebben en het advies aan mensen met couperose is ook om minder alcohol te drinken.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated:

Views: 5848

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.